• Замрзната препорака

  Цениме дека Република Македонија во моментот нема препорака за отпочнување на преговорите за членство, а истата може да биде обновена доколку се спроведе договорот од Пржино и итните реформски приоритети до изборите во април 2016.

  Повеќе >>
 • Тркалезна маса - Правична застапеност

  На 25 ноември 2015 година во Хотел Солун - Скопје се одржа тркалезна маса за проектот „Примената на принципот на соодветна и правична застапеност во јавната администрација“.

  Повеќе >>
 • Следење на Итните реформски приоритети

  Мрежа 23 во рамки на проектот "Следење на Итните реформски приоритети" поддржан од Кралството Холандија - Скопје објави два документи за јавна политика и инфографици за спроведувањето на Политичкиот договор јуни/јули и реализацијата на Итните реформски приоритети. Документите можат да се преземат на следниов линк.

  Повеќе >>
 • Дијалози за визија

  Институтот за европска политика (ЕПИ) - Скопје ја организираше првата дебата во рамки на проектот „Дијалози за визија“ во областа Социо-економски развој на тема: Домашните наспроти странските инвестиции во Република Македонија: политики за поддршка и нивните ефекти.

  Повеќе >>
 • Мрежа 23 +

  Институтот за европска политика (ЕПИ) - Скопје, во партнерство со Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ, на 1 јануари 2016 година започна да го спроведува проектот „Мрежа 23 +“

  Повеќе >>
 • Следење и евалуација на владеењето на правото во Западен Балкан (МЕРЛИН ЗБ)

  Воспоставување регионален координативен механизам за демократија и владеење на правото преку спроведување на Поглавјето 23 – Правосудство и темелни права и Поглавјето 24 – Правда, слобода и безбедност, во Македонија, Србија и Црна Гора.

  Повеќе >>
 • Справување со препреките за излез - Ромите на македонските граници

  ЕПИ како партнер на невладината организација КХАМ од Делчево, со финансиска поддршка од страна на Канцеларија за ромски иницијативи, Фондација Отворено општество (Roma Initiatives Office, Open Society Foundations) од Будимпешта, во декември 2015 година започна со спроведување на проектот „Справување со препреките за излез - Ромите на македонските граници“.

  Повеќе >>
 • Став на ЕПИ

  Разводнување на фокусот – “прогледување низ прсти” или демократизација преку Политичкиот договор од јуни/јули

  Повеќе >>
 • ЕПИ за шанса на прореформските актери

  ЕПИ силно ја поддржува најавената употреба на таргетирани санкции кон лица кои постапуваат спротивно од имплементацијата на договорот од Пржино. Истовремено, упатуваме повик за воздржување од мерки кои би имале негативно влијание врз целата популација. Во таа насока, се противиме на одземање на препораката за почеток на преговоритесо ЕУ во текот на силната граѓанска мобилизација во изминатите две недели. Цениме дека потребно е да се даде поддршка на прореформските актери во овие променливи услови

  Повеќе >>
 • ЕПИ за #Брегзит

  Одлуката на британскиот народ за излез на нивната земја од ЕУ влијае не само врз нив и останатите жители на ЕУ, туку и на граѓаните од земјите кои се стремат да се приклучат во ЕУ. Пораката од Обединетото Кралство која пристигна во Македонија утрово е порака драга за националистите и анти-реформистите, а обесхрабрувачка за оние кои веруваат во Европската идеја. За Република Македонија #Брегзит е особено жален, бидејќи Велика Британија беше еден од клучните поддржувачи на интеграцијата на земјата во ЕУ. Се надеваме дека по шокот од #Брегзит, ЕУ ќе ја возобнови сопствената динамика на интегрирање, со што ќе донесе нова визија и наратив за интеграцискиот процес на земјите од Западен Балкан.

  Повеќе >>

Институт за европска политика. Скопје                                ....Истражува, иницира, мобилизира

Повеќе

НајновоПогледај ги сите »

Проекти Сите »

Национална дебата за ЕУ

Во отсуство на национална дебата за Европската Унија, ЕПИ ќе иницира инклузивен разговор со општествените чинители за процесот на пристапување на Република Ма...
Повеќе...

Проект за креирање на овозможувачка околина во земјите од Западен Балкан за мониторинг на реформите на јавна администрација од страна на граѓанско општество (WeBER)

Институтот за европска политика (ЕПИ) – Скопје, во партнерство со Центарот за европска политика (CEP) – Србија, од 01 јануари 2016 година започна да го спроведува...
Повеќе...

Справување со препреките за излез - Ромите на македонските граници

Институтот за Европска политика – ЕПИ како партнер на невладината организација КХАМ од Делчево, со финансиска поддршка од страна на Канцеларија за ромски ин...
Повеќе...

Следење и евалуација на владеењето на правото во Западен Балкан (МЕРЛИН ЗБ)

Проект: Следење и евалуација на владеењето на правото во Западен Балкан (МЕРЛИН ЗБ) 

Донатор: Европски фонд за Балканот
Координатор на проектот: Инст...
Повеќе...

Изданија Сите »

Предлог за итни демократски реформи

08.07.2016

Преземи

Мониторинг бриф за Поглавјето 23 - Правосудство и темелни правa за месец мај 2016 година

20.06.2016

Преземи

Извештај во сенка за Поглавје 23

16.06.2016

Преземи

Мониторинг бриф за Поглавјето 23 - Правосудство и темелни права и Итни реформски приоритети за месец април 2016 година

12.05.2016

Преземи

Мрежи

EPI NET

TEN

Ресурси

IPA DATA